Olen lukenut useiden tuttujen kirjoituksia facebookissa koskien maanviljelijöiden suurta ahdinkoa. Suurin osa vähättelee sitä työmäärää, eikä arvosta heidän tekemäänsä työtä laisinkaan. Itse olen toista mieltä.

Eräässä lehdessä oli lukijan kirjoitus,kuinka maanviljelijöiden tulisi mennä oikeisiin töihin. Maanantaista perjantaihin 8-16. Kuulemma näkisivät mitä työnteko oikeasti on. Voisin kysyä tältä kirjoittajalta, että tekisitkö itse sitten sen viljelijän työviikon? Maanantaina navettaan lypsylle klo 5. Tämän jälkeen pellolle. Riippuen vuodenajasta mennäänkö.koko päiväksi kylvämään, rehuntekoon vaiko puimaan. Paljon siellä pellolla muitakin töitä edes kirjoittamatta. Päivä kääntyy illemmaksi, olisi taas käytävä lypsyllä ja huolehdittava navetan siisteydestä ja eläinten hyvinvoinnista. Peltotyöt huutaa taas luokseen ja jossain välissä tulisi varmaan syödäkin. Näin syksyllä puimuri käy puoleenyöhön, vaikka aamulla taas lypsylle klo 5. Ja tämä sama seitsemänä päivänä viikossa. Työpäivän pituus parhaimmillaan 19h, ja palkka? Sillä ei normaalisti työssäkäyvä edes eläisi. Kuinka paljon tästä jäi pois heidän normaaleja arkirutiinejaan, en edes tiedä, koska itse käyn töissä arkisin 8-16. Arvostan silti heidän työtään enkä kadehdi. He ovat joka senttinsä ansainneet ja ansaitsisivat vieläkin enemmän.

Sinä, joka ajattelet jotta menisivät oikeisiin töihin, ole onnellinen että.he tuovat ruuan sinunkin pöytääsi. Jos maanviljelijä tulisi tekemään sinun työsi, voin olla lähes varma että he tekisivät työt kahden edestä. Jokainen voisi miettiä tahollaan, kuinka itse kestäisi tuossa työssä sen fyysisyyden ja henkisen paineen alla. Et voi koskaan olla varma että saat sen ruuan omaan pöytääsi. Maanviljelijöille, joilla on vielä eläimiä hoidettavanaan, on se eläimen hyvinvointi erittäin tärkeää. Niiden sairastuminen ei vain vie rahaa eläinlääkärin taskuun vaan pienentää tuloa huomattavasti. Joka kerta kun ostat kaupasta ruokaa, mieti, mitä se tekisi suomalaiselle viljelijälle kun ostat muutaman sentin kalliimpaa suomalaista. Se takaa heille edelleen sen työpaikan, jota he rakastavat. Ulkomaalainen ruoka on tällä hetkellä halvempaa kuin puhtaasti ja rakkaudella tuotettu suomalainen, mutta ei ole enää sen jälkeen kuin maatalous suomesta vähenee tai pahimmassa tapauksessa loppuu. Kyllä siinä vaiheessa ulkomaisilla on vain raha mielessä. "Kyllä suomalainen maksaa, kun ei muualta saa."